Sunday, May 29, 2011

Brompotten en echte democratie(?)

Sinds 15 mei is er een nieuwe beweging in Spanje. Democracia Real Ya heet die en ze eist een echte democratie waar geluisterd wordt naar wat de mensen te zeggen hebben. Een democratie waar er ook keuze is voor andere partijen buiten de PP (christelijk-conservatief) en de PSOE ("socialistisch"). Een democratie waar hoop is voor de toekomst en waar de politiekers aan de mensen denken en niet aan hun eigen zakken. Want de politiek zou toch moeten draaien om het lot van de mensen?

Na de reactie op deze beweging van Louis Tobback, een socialist(!) gelezen te hebben, ben ik ervan overtuigd dat Belgiƫ ook zo'n beweging nodig heeft. Tobback zei letterlijk dat we, de Europese jongeren, allemaal verwende nesten zijn en dat we niet mogen klagen omdat we het veel te goed hebben.

Louis Tobback moet zwijgen. De Spaanse jongeren hebben het helemaal niet goed: de werkloosheid onder jongeren bedraagt 40%; het onderwijs is ondermaats; de huurprijzen zijn duur enz... Waar de beweging volgens mij om draait is de bezorgdheid van jongeren over hun toekomst. Ze zijn bezorgd over het feit dat ze niet meer zullen kunnen leven zoals ze geleefd hebben. Ze zijn bezorgd over de gevolgen van een crisis veroorzaakt door een tiental hebzuchtige bankieren.

Als het zo verder gaat en ons lot in handen blijft van een vijftigtal politici dat een taalkwestie blijkbaar belangrijker vindt dan onze toekomst, awel, dan ben ik ook bezorgd. Er wordt liever gekwebbeld dan dat er echt actie ondernomen wordt. Vandaag las ik dat Freya Piryns, een groen!-politica, vindt dat bakfietsen ook op de rijbaan mogen rijden. Komaan zeg, waar zijn we mee bezig? Alsof er in dit land, waar mensen opgepakt en vervolgd worden omdat ze perfect eetbaar eten uit containers van supermarkten nemen, geen dringendere ecologische kwesties aan de orde zijn.

Louis en al die andere politici zouden dus beter eens luisteren naar wat de jongeren te zeggen hebben en wat hun bezielt. Dat iemand als Tobback, een 72 jaar oude brompot, burgemeester is van onze tweede grootste studentenstad gaat mijn petje te boven.

Louis, 't is niet omdat uw toekomst verzekerd is en u een mooi pensoentje zult genieten, dat wij niet aan onze toekomst mogen denken.

Tijd dus om ook verontwaardigd te zijn!

No comments:

Post a Comment